CsakPONT
Család
és
KarrierPONT
Hajdúböszörmény
CsakPONT
Főpályázó:
Konzorciumi partner:
CsakPONT

SAJTÓKÖZLEMÉNY - BÚCSÚZIK A HAJDÚBÖSZÖRMÉNYI CSALÁD ÉS KARRIERPONTOT MŰKÖDTETŐ PROJEKT

dátum2021. április 14.
2021. 04. 14.
Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezet
Család és karrierpontja – Hajdúböszörmény
 
Sajtóközlemény

BÚCSÚZIK A HAJDÚBÖSZÖRMÉNYI CSALÁD ÉS KARRIERPONTOT MŰKÖDTETŐ PROJEKT, DE A
SZERVEZET KAPUJA NYITVA ÁLL
 
 
Hidak épültek család és munka, család és karrier szférái között a „Vöröskereszt a NŐKÉRT Hajdú-Bihar megyében” című, EFOP-1.2.9-17-2017-00021 kódszámú pályázatában. A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete komplex programokba vont be olyan nőket, férfiakat, akiket családi kötelességeik, a gyermeknevelés, hozzátartozó ellátása bezárt és elzárt az álláskereséstől és-megtartástól, s az önmegvalósítás gondolatától. A szervezet konzorciumi partnerével, a Hajdúböszörményi Polgármesteri Hivatallal, a munkahelyeknek is szervezett programokat, és a társadalmi-gazdasági környezetre is hatott. A projekt az Operatív Program 200 millió forint vissza nem térítendő támogatásának köszönhetően valósulhatott meg. A három éves projekt 2021. március 31-én befejeződött, de a szervezet jelezte, hogy nem engedi el a segítségre szorulók kezét a jövőben sem.
 
Régi cél és vágy vált valóra: a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének munkatársai és önkéntesei rendszeresen segítettek olyan családokon, nagycsaládosokon, nőkön vagy férfiakon, akiknek nincs vagy korlátozott az esélyük az elhelyezkedésre, mert gyermeket nevelnek vagy hozzátartozót gondoznak. Ám mindig is vallották, hogy egy hatékony programra van szükség, mert az „éhezőnek nem halat kell adni, hanem meg kell tanítani halászni”. Ez a program válhatott valóra az EFOP-1.2.9-17-2017 kiírásnak köszönhetően, melyre „Vöröskereszt a NŐKÉRT Hajdú-Bihar megyében” című, EFOP-1.2.9-17-2017-00021 kódszámú programmal pályázott, majd nyert a szervezet. 2018. január 1-én indult a projekt, melynek fő megvalósítási helyszíne, a Hajdúböszörményi Család és KarrierPONT (a Hajdúk fővárosában a II. Rákóczi Ferenc utca 22. szám alatt, a Vöröskereszt Hajdúböszörményi Területi Szervezetének épületében). Olyan komplex program indult be a nyitást követően, amely a fent jelzett célcsoport tagjai közül 285 főt hathatósan segített tanácsadással, mentorálással, tudásukat, képességeiket, mentális állapotukat építő képzésekkel, fejlesztésekkel, felkészítésekkel, közvetlen álláskereséssel, sőt -lehetőségek teremtésével is. A munkáltatói szférát, cégeket, intézményeket, a megye társadalmi-gazdasági környezetét is bevonták az ügybe célzott szemléletfejlesztő programokon, szakmai fórumokon. A fő üzenet az volt, hogy a társadalmi és gazdasági szféra képviselői új módon viszonyuljanak nőkhöz, családos emberekhez; legyenek nyitottak a foglalkoztatásba való bevonásukra, az atipikus foglalkoztatási módokra, ’mi több, lássanak benne gazdasági potenciált. A szülők tehermentesítésére is irányultak programelemek: gyermekfelügyelettel élhettek az ügyfelek a szolgáltatások, képzések igénybe vételekor. Minden nyáron hétnapos gyermekfelügyeletet is szervezett a Vöröskereszt, hogy a szülő nyugodtan készülhessen jövőjére.
 
Segítő szolgáltatásokban (gyermekfelügyelet, háztartást segítő szolgáltatás) részesült 601 fő, képzéseken, fejlesztéseken, felkészítéseken 500 fő, kommunikációs, szemléletformáló tevékenységeken 2092-en jelentek meg.
 
A pályázatban vállaltak szerint 20 munkáltatóval együttműködési megállapodást kötött a szervezet, és 21 fő került be a munkaerőpiacra a programnak köszönhetően. Természetesen a nyilvánosság révén a megye lakosságát is igyekeztek elérni a megvalósítók.
 
A hiánypótló, komplex programot 200 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósította meg a Vöröskereszt megyei szervezete és konzorciumi partnere, a Hajdúböszörményi Polgármesteri Hivatal.
A projekt zárásának tervezett időpontja 2020. december 31. volt, ám a Covid-19 világjárvány hatásai és biztonsági intézkedései miatt magától értetődően néhány – már előkészített – programját nem tarthatta meg a tervezett időpontban a szervezet. A kiírók három hónap lehetőséget nyújtottak a pályázat megvalósítóinak, mellyel élt a Vöröskereszt megyei szervezete is.
 
2021. március 31-én befejeződött a pályázat, és elbúcsúzott a Hajdúböszörményi Család és KarrierPONT. A program kimeneti oldalán a pályázatba bevont ügyfelek esélyei nőttek a munkaerőpiacon, de a munkaerőpiac is változott, képviselői közelebb kerültek a távmunka, a részmunkaidő és az atipikus foglalkoztatás egyéb lehetőségihez. Hatottak a programok a pályázatba bevontak és a lakosság körében elért emberek általános társadalmi szemléletére nőkről, férfiakról, családi és munka világában megvalósuló szerepeikről.
 
A zárás nem elzárkózás: a megvalósítók hangsúlyozták, hogy ez és a hozzá hasonló feladatokat ellátó szolgálat a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének örök része, amit csak anyagi és humánerőforrásbeli lehetőségei korlátozhatnak.
 
 
A projektről bővebb információt a http://www.cskphb.voroskereszthajdu.hu honlapon olvashatnak.
 
További információ kérhető:
 
Fazekasné Farkas Ibolya, a Család és KarrierPONT vezetője
e-mail: hajduboszormeny@voroskereszt.hu
telefonszám: 06 30/ 211 5124


Megjegyzés: a Hatástanulmány elérhető Letöltések rovatunkban.

CsakPONTTovábbi híreink

Túl a tipikuson: gondoljunk másképp családra, munkára, nőkre
Család és/vagy karrier? - erre keresünk és adunk megoldást, de hogyan?
Bővebben »
Hidat építenek család és munkahely között
Várunk szeretettel mindenkit, akiknek a család és munka összeegyeztetésében tanácsadásra, mentorálásra van szüksége, és keressük a másik oldal, a munkáltatók szférájának képviselőit
Bővebben »
Indul a család és karrierpont Hajdúböszörményben – először a megyében
„Tegyen egy lépést a jövőjéért: jöjjön be hozzánk!” – így invitálják a Hajdúböszörményi Család és KarrierPONT munkatársai azokat, akiket a családi kötelességek elzárnak a munkavállalástól vagy korlátoznak benne.
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2018. december 14.
Akadály? Lehetőség: atipikus foglalkoztatás - szemléletformáló rendezény
Az atipikus foglalkoztatási formákat és rugalmas munkaszervezési módokat ismerteti, népszerűsíti több aspektusból is a Hajdúböszörményi Polgármesteri Hivatal, mint konzorciumi partner rendezvénye.
Részletek »
2019. május 10.
Kulcs az önérvényesítés: dolgoztak rajta-érte
A kommunikációs képességeket, különösen a munka világába való visszatérést, illetve az abban helytállást szolgálta az Asszertív kommunikációs képzés
Részletek »
2019. június 3.
Nők szerepe a mezőgazdaságban – szemléletformáló rendezvény
A Hajdúböszörményi Polgármesteri Hivatal, mint konzorciumi partner a projekt megvalósítása során a nők szerepe a vidékfejlesztésben, gazdaságfejlesztésben, térségfejlesztésben programsorozaton belül szemléletformáló rendezvényt tart. (Fotó: illusztráció - forrás: Hellovidek.hu)
Részletek »
CsakPONT