CsakPONT
Család
és
KarrierPONT
Hajdúböszörmény
CsakPONT
Főpályázó:
Konzorciumi partner:
CsakPONT

Nők helyzete a munkaerőpiacon

dátum2019. április 20.
 A Hajdúböszörményi Polgármesteri Hivatal, konzorciumi partner a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének Vöröskereszt a Nőkért Hajdú-Bihar megyében projektben, szemléletformáló rendezvényt tartott munkáltatóknak és szakmai szervezeteknek április 16-án a Hajdúböszörményi Polgármesteri Hivatal Báthory-termében (Hajdúböszörmény, Bocskai István tér 1. (I. emelet).
A megnyitó beszédek után 9:20-tól a nők munkaerőpiaci helyzetéről szólt Dr. Nádasdiné Rab Henrietta a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának docense, 9:40-től a munkáltatói szféra szakemberének nézőpontját vázolta fel Uzonyi Imre, a Nagév Kft. ügyvezetője HR-kihívésok a Nagév csoportnál című beszédében. Végül a GYED-ről, GYES-ről visszatérő nők munkaerőpiaci esélyeit ismerteti Bodó Erzsébet, a böszörményi Városi Bölcsőde intézményvezetője.
 Dr. Nádasdiné Rab Henrietta előadásában elhangzott: az atipikus foglalkoztatott női munkavállalók aránya csekély a társadalomban. Bár kicsit torz a statisztika – mert a munkaerő-kölcsönzésben részt vevők száma viszonylag magas –, de ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor nagyon alacsony számban van lehetőség a nők számára arra, hogy otthonról végezzék a munkájukat, vagy rugalmasabb keretek közt tegyék ezt.
A nők többsége teljes állásban dolgozik, ami megnehezíti azt, hogy az egyéb otthonteremtési, családi, gyermeknevelési kötelezettségeiket teljesíteni tudják. Emellett a foglalkoztatáspolitikának az a célkitűzése is jelen van, hogy tegyünk meg mindent a foglalkoztatottság növeléséért, s mindenki az igényeinek megfelelő munkát tudjon végezni. Így a nők is abba az irányba vannak sodorva, hogy aktív részesei legyenek a munkaerőpiacnak. Különféle részmunkaidős és atipikus foglalkoztatási lehetőségeket kínálunk, elvileg van lehetőség távmunkát végezni bedolgozói jogviszonyban, de valljuk be, ez a kifejezés ódivatúnak tűnik, hiszen az elmúlt évtizedekben nem ez volt a tendencia. Mindemellett kormányzati oldalról ott van a családtámogatási politika: támogatják azt, hogy több gyerek szülessen, hogy lehessen többféle ellátást egy időben igénybe venni. A családtámogatással viszont kicsit konkurál, ha azt akarjuk, hogy sok gyerek szülessen, de azt is, hogy mindenki dolgozzon a munkaerőpiacon, illetve hogy lehessen kisgyermek mellett munkát végezni. Ez a sokféle elvárási rendszer benne van a nők mindennapjaiban – emelte ki az előadó, hozzátéve: előremutató, hogy egyre több munkahelyen jelenik meg a rugalmas munkavégzés lehetősége
 
(Fotó forrása: HAON)

CsakPONTTovábbi híreink

Túl a tipikuson: gondoljunk másképp családra, munkára, nőkre
Család és/vagy karrier? - erre keresünk és adunk megoldást, de hogyan?
Bővebben »
Hidat építenek család és munkahely között
Várunk szeretettel mindenkit, akiknek a család és munka összeegyeztetésében tanácsadásra, mentorálásra van szüksége, és keressük a másik oldal, a munkáltatók szférájának képviselőit
Bővebben »
Indul a család és karrierpont Hajdúböszörményben – először a megyében
„Tegyen egy lépést a jövőjéért: jöjjön be hozzánk!” – így invitálják a Hajdúböszörményi Család és KarrierPONT munkatársai azokat, akiket a családi kötelességek elzárnak a munkavállalástól vagy korlátoznak benne.
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2018. december 14.
Akadály? Lehetőség: atipikus foglalkoztatás - szemléletformáló rendezény
Az atipikus foglalkoztatási formákat és rugalmas munkaszervezési módokat ismerteti, népszerűsíti több aspektusból is a Hajdúböszörményi Polgármesteri Hivatal, mint konzorciumi partner rendezvénye.
Részletek »
2019. május 10.
Kulcs az önérvényesítés: dolgoztak rajta-érte
A kommunikációs képességeket, különösen a munka világába való visszatérést, illetve az abban helytállást szolgálta az Asszertív kommunikációs képzés
Részletek »
2019. június 3.
Nők szerepe a mezőgazdaságban – szemléletformáló rendezvény
A Hajdúböszörményi Polgármesteri Hivatal, mint konzorciumi partner a projekt megvalósítása során a nők szerepe a vidékfejlesztésben, gazdaságfejlesztésben, térségfejlesztésben programsorozaton belül szemléletformáló rendezvényt tart. (Fotó: illusztráció - forrás: Hellovidek.hu)
Részletek »
CsakPONT